Jobsherpa's Lars Ulrik Jeppesen fremhæver logiske tests som afgørende i rekrutteringsprocessen pga. deres økonomiske effektivitet og høje prædiktive validitet. Han råder til forberedelse, deler ressourcer og nævner Gardners multiple intelligenser som en nuanceret tilgang.
af Lars Ulrik Jeppesen, Jobsherpa
Mange der søger job, skifter job og står over for en udvælgelse, har prøvet at skulle logiktestes, men hvorfor? De bliver frygtet af mange, og mange ved ikke hvad skal de udsættes for og har de overhovedet deres berettigelse i rekrutteringer i Danmark i 2022?
De enkle svar er JA DA – de er kommet for at blive, og det bliver mere og mere almindeligt at teste for mental kapacitet (der er testen essens) og mental effektivitet (som viser, hvor gode vi er til at træffe hurtige og effektive beslutninger under pres).
At valget falder på logiske test, skyldes, at denne test type har den højeste træfsikkerhed og er bedst til at forudsige succes og fremgang i arbejdslivet (Det testpsykologer kalder for den prædiktive validitet).
De logiske test har kun ca. 100-150 år på bagen, og til at starte med (slutningen af 1800-tallet og årene derefter havde man 1 faktor, som man interesserede sig for. Det er stadig den faktor man ser på, når man skal se på IQ-niveau eller intelligenskvotienten. Faktoren er nemlig et udtryk for menneskets kognitive evner.
Og det var først omkring 1980, hvor H. Gardner kom med sine multiple intelligenser, at vi fik et mere nuanceret intelligensbegreb. Af disse faktorer er det kun 3-4 faktorer der anvendes i dag: Matematisk – Logisk intelligens, Verbal intelligens & Spatial intelligens. Dertil kommer at en Hastigheds-Perceptions faktor indgår i nogle test.
Er det økonomisk effektivt at logikteste?
Hvis disse test skal bruges, er der så i det mindste et økonomisk rationale i at anvende dem? Har man beskæftiget sig med at undersøge, hvad det koster at rekruttere på højere niveauer, så ved vi dag, at det at rekruttere en tungere specialist eller en leder ofte kommer til at koste 500.000-1.000.000 i rekrutteringsomkostninger, oplæring & evt. aftrædelse. Derfor er virksomheder naturligvis meget interesseret i at anvende så kvalificerede målemetoder som muligt, for at komme så tæt på sandheden som muligt.
Men hvorfor intelligenstesten?
Kilde: Udpluk fra skema; “The Validity and Utility of Selection Methods in Personnel Psychology: Practical and Theoretical Implications of 100 Years of Research Findings”; F.L. Smith, I.S. Oh & J.A. Shaffer (2016).
Som det ses af skemaet oven for, er det fordi Logiktestene som udvælgelsesmetode har det bedste prognoseformåen. Som det kan ses af skemaet, ligger intelligenstesten højest (udvælgelse fra den alene uden brug af interview vil principielt medføre et rigtigt valg i 6-7 ud af 10 tilfælde) og kombineres det med personlighedstest og et interview, så når vi op en validitet på: 0,897, altså at vi forventes at ramme rigtigt i 8-9 ud af 10 tilfælde. Det er en vild høj validitet, som virksomheder er villige til at betale for, da de ved, hvor meget en fejl-rekruttering på højt niveau koster.
Så kan det betale sig at forberede sig (øve sig).
Preben Elkjær udtalte til kommentator Svend Gehrs, efter landskampen mod Sovjetunionen i 1985 (Resultat; 4-2), at ”… Jo mere jeg øver mig, jo heldigere bliver jeg”.
Og ikke fordi at Hr. Elkjær skal blandes ind i dette, men det viser sig, at med logiske test forholder det sig lidt på samme måde. Vores IQ-niveau kan vi ikke træne højere ved at øve os, men vi kan (for en kortere periode) træne os lidt bedre til at performe i logiske test, hvis vi øver os – men kun lidt bedre.
Så de gode råd er (op til du skal testes):
- Øv dig på Tal og matematik logik (Sudoku, Talrækker, tal-kryds)
- Øv dig på verbal logik (Krydsord)
- Øv dig på at gennemskue figurer.
Hvor er der steder at finde hjælp:
På nettet:
- Mensas test der måler på IQ (https://mensa.dk/test-din-iq)
- https://www.jobtestprep.co.uk/ (koster penge at anvende)
- http://www.test-iq.dk/ (koster DKK 50)
- http://www.grublerier.dk/
- http://www.getiqtest.com/
Og bøger med opgaver:
- Ultimate IQ tests : 1000 practice test questions to boost your brain power; Carter, Philip ; Russell, Ken (Findes på bibliotek og kan købes på nettet)
- Test your intelligence. Vol.2 : 165 new intelligence tests; Sullivan, Norman (Bibliotek og kan købes på Amazon & eBay)
- The Book of IQ Tests: 25 Self-Scoring Quizzes to Sharpen Your Mind (Philip Carter & Ken Russel)
- IQ and Psychometric Test Workbook: Essential Preparation for Verbal, Numerical and Spatial Aptitude Tests and Personality Tests (Philip Carter)
- How to Pass Professional Level Psychometric Tests: Challenging Practice Questions for Graduate and Professional Recruitment (Sam Al-Jajjoka)
- Nøglen til succes i alle IQ-tester (forklarer, hvad det er man skal se efter, for at løse opgaverne).
God testlyst
Gardners Multiple Intelligenser; Verbale, Den interpersonelle, Den sociale, Den logiske-matematiske, den musikalske, Den rumligt-Visuelle, Den kropslige-Kinæstetiske, Den intrapersonelle & Den eksistentialistiske.